Новите икономисти и юристи най-нетърпеливи, над 74% от местата в ПУ "Паисий Хилендарски" са заети

21:07, 29 юли 16 25 514 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След второ класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ са се записали 2494 първокурсници, което съответства на 74,16 % от местата за новата академична година, съобщи зам.-ректорът доц. д-р Христо Крушков. Днес, 29 юли, ПУ „Паисий Хилендарски“ обявява трето класиране, а срокът за записване на приетите по него ще бъде от от 1 до 4 август при инспекторите по съответните специалности.

 Като тенденция от предишното класиране, процентно най-много са заетите места в социалните, стопанските и правните науки. В направление „Психология“ след първо класиране задочната форма на обучение бе запълнена изцяло, а в редовната – до 89%, като към момента са заети 96,25%. В направленията „Икономика“ и „Администрация и управление“ акредитираният прием за редовно обучение е попълнен съответно до 97% и 98%. Само единични свободни места са останали в специалностите „Маркетинг“, „Макроикономика“, „Публична админстрация“. Изцяло попълнени са специалностите „Финанси“, „Счетоводство“, „Стопанско управление“ в редовна форма на следване.

В направление „Право“ 117 от обявените 130 бройки в редовна форма са запълнени, цифрата отговаря на 90% от планираната заетост.

При хуманитарните науки след второ класиране най-много записани има в направление „Философия“ – почти 92%, следват филологическите бакалавърски специалности – 87% са заетите места в редовно и 88,46% в задочно обучение. Със сходен брой първокурсници е и направление „История“ – 87 на сто от местата вече са запълнени.

Направление „Информатика и компютърни науки“ е лидер при природните науки – местата в редовно обучение са заети до 95,17% или 276 от всички 290 акредитирани бройки. В задочна форма приемът е изпълнен до 78,26%, като 180 от обявените 230 места са заети. По общ брой записани студенти – 456, направлението е на първо място в ПУ „Паисий Хилендарски“, като само задочното обучение формира една трета от приетите до момента задочници. Най-голям интерес и съответно най-бързо заемане на обявените места се наблюдава в редовното обучение на специалностите „Софтуерни технологии и дизайн“ – запълнена изцяло, „Информатика“ – на 94% и „Бизнес информационни технологии“ – на 88%. Записването в педагогическите специалности на ФМИ също протича много добре, като в „ИТ, математика и образователен мениджмънт“ то е 80%, а в „Математика и информатика“ – 67%.

Окончателното запълване на планирания прием на ПУ „Паисий Хилендарски“ за академичната 2016/2017 година ще стане след провеждане на изпитите за специалност „Актьорство за драматичен театър“, които по традиция се насрочват през м. септември, в три състезателни кръга. За настоящата година дните за явяване са 12, 13 и 14 септември, като на тях ще се явят 17 човека.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама