Добрин Панайотов: Даваме на болни шуменци подкрепа и надежда

17:21, 25 авг 16 25 Topnovini Автор: Topnovini
Шуменецът Добрин Панайотов, който е музикант, композитор и диригент от 25 години живее в Германия. Председател е на настоятелството на българската православна църква „Света Петка Търновска” в баварския град Манхайм. Заедно със свои приятели и съмишленици от църквата подпомага шуменци, пристигнали за лечение в Германия.

Панайотов е основател на музикални училища, школи и хорове в Германия. Изнася много концерти със създадения от него инструментален ансамбъл “Панайотов”, в който влизат съпругата му Екатерина – цигулка, и синът му Жан – пиано. Диригент е и на църковния хор.

-Г-н Панайотов, Вие подпомагате хора, изпаднали в безизходица. Как е организирана тази помощ?

-Занимаваме се с дарителска дейност от българската църква „Света Петка Търновска” в гр. Манхайм в Германия. Основана бе в града преди шест години. Обгрижваме болни пациенти,пратени от България за лечение в Университетската болница в Хайделберг. Пациентите са с много тежки болести-в повечето случаи с рак. Има и такива, на които българските лекари дават 2-3 месеца живот.

Ние от църквата ги поемаме, превеждаме, търсим квартира и работа на близките им. Изобщо помагаме в тежкия период на лечението, което понякога продължава с месеци.

-Кои са последните случаи, за които можете да разкажете?

-Доста деца и възрастни хора от Шумен са били подпомогнати от нас през тези години. Сега съвсем наскоро, малкият Кристиян от Шумен, който имаше рак на костния мозък вече  е излекуван след 7-месечно лечение.

Сега подкрепяме и терапията на 4-годишният Емил от Варна. Момчето, което има шуменски корени страда от рак на ключицата. Изключително тежки болести.

Едно такова лечение струва над 200 000 евро и българският фонд за лечение на деца в чужбина осигурява тези средства. Разбира се, ние също правим дарения, ако трябва да се доплати за терапията.

Непрекъснато се грижим за болните и фамилиите- постоянно сме край тях, превеждаме, осигуряваме квартира и подкрепяме финансово.

Аз съм председател на настоятелството на българската църква „ Света Петка”  и главен организатор на тази дейност, защото запитванията и исканията за помощ идват при нас.

Случва се да помагаме и при нещастни инциденти с българи, или пък за пренасяне на телата на починали в Германия сънародници, които искат да бъдат погребани в България. Има достатъчно информация за нас в сайтове, телефони и др. Помагаме на хората и така изпълняваме нашата социална роля, която би трябвало да има православната църква и в България.

-Има ли и други шуменци в настоятелството на църквата?

-Има активисти и от Шумен, от Варна и Пловдив. Сега предстои църквата ни да се сдобие със свещеник, който пък е завършил Богословие в Шуменския университет. Той ще бъде ръкоположен наесен. Досега нашата църква се обслужваше от двама свещеници, които идваха от Франкфурт- отец Милчо и от отец Недялко от Мюнхен. В Германия има 9 български православни църкви, от които не всички имат „собствени” свещеници.

- Тези хора, на които сте помогнали през годините, връщат ли жеста, благодарни ли са?

- Разбира се, в повечето случаи лечението продължава с години. Например сега с малкия Кристиян, той трябва да остане под контрол в следващите 4-5 години Намерихме квартира на родители му Иван и Кристина от Шумен. Таткото вече работи.

Много е трудно да се устроят в Германия ако са сами. Българин като кажеш в Германия, не се ползваш с добро име. Заради ромите, които идват тук и просто унижават името българин. Предимно са на социални помощи, има и криминален контингент.

-Тази болница в Хайделберг е една от най-модерните в Европа и предлага съвременна терапия?

-Тя е на световно ниво, в онкологията там например световноизвестен немски професор оперира рак на панкреаса, от който смъртността е почти 95%. Почти е сигурно, че професорът ще ви излекува, но операцията там струва 30 хил. евро.

След като плащате в България 30 лв. на месец, можете ли да мислите, че ще имате здравни услуги в България. Аз съм пенсионер в Германия и плащам на месец по 780 евро само здравни осигуровки. Смятайте, че как няма да има медицина! Това става с пари и то много пари.

-Вие обаче помагате на хората безплатно, защо го правите? 

-Защото сме християни, спазваме християнските принципи – да си помагаме, да се обичаме. Който се грижи за едно дете, той се грижи и за мене, е казал Христос. Не мислете, че сме фанатици, изповядваме българската православна религия.

Хората са в безизходица и им трябва духовна помощ. Вдъхваме им надежда. Разбира се, че им предлагаме да отидат в църквата и да се помолят. Някои не бяха кръстени, направихме им кръщене.

Вярваме в това, че има една висша сила, която чува нашите молитви. И когато се помолим заедно в църква, тази молитва е много силна. Даваме много силна надежда! През годините сме помогнали на десетки хора. Тези, които са се молили, са оживели.