Започва Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”

20:46, 26 авг 16 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Отново е септември и със сигурност не е преувеличено, ако кажем за Пловдив – градът е сцена! Цитирам тези думи от книжката с програмата на XXII издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много”, защото това е най-наситеният  с културни събития месец, с огромен брой спектакли, концерти и прояви от всички жанрове, за всички възрастови групи публика. А Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много” започва своето 22 –ро издание с богата програма от спектакли, концерти, циркови изпълнения, марионетни спектакли, импровизационните етюди и зрелищни и искрени моменти на непосредствено общуване с публиката,“ каза заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева.

Заместник-кметът подчерта, че фестивалът е един от традиционните за Пловдив, дългогодишен и устойчив в Културния календар на общината, който с всяко следващо издание се развива и обогатява. Настоящото 22- ро издание е подкрепено от Община Пловдив в размер на 25 хиляди лева, събитието отново е част от Културния календар. Подкрепен е и проект на Държавен куклен театър за създаване на нов репертоарен портфейл за юбилейния 70-ти сезон със сумата от 8 хиляди лева за създаването на премиерния спектакъл „Дама Пика”, (с постановъчен екип Веселка Кунчева, Мариета Голомехова, Христо Намлиев, Стефан Витанов), с който  ще бъде открит фестивала на 2 септември в 19 часа, на сцената на кукления театър .

 „Тази година сме подготвили 46 събития, от тях петнадесет спектакъла в зала, тридесет прояви на открито и една изложба, посветена на 70 –ти юбилеен сезон на Държавен куклен театър Пловдив, който започваме през септември. Програмата включва най-доброто от куклената миниатюра в България от последната година, както и великолепни гостуващи спектакли от Испания, САЩ, Италия, Гърция, Израел, Словения, Литва, Украйна и Португалия“, разказа Виктор Бойчев - директор на Държавен куклен театър, който представи основните акценти от програмата. Ретроспективната изложба се открива също на 2 септември, в 17.30 часа в ГХГ и включва въздействащи фотографии и стари кукли от времето на създаването на театъра до днес.

Официалното закриване на фестивала е на 6 септември, в 21.30 часа на сцената на кукления театър. На тържествената церемония, журито ще присъди наградите на фестивала – бронзови статуетки от скулптора Васил Маргаритов, придружени от парични премии. Ще бъдат връчени и допълнителни награди от партньорски организации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама