Започва 12-то издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив

06:48, 23 сеп 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Селекция от над 140 събития на 70 различни локации в града ще бъдат представени в традиционния арт форум НОЩ/Пловдив. Фестивалът е днес и угре

С 5 основни направления - „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ , „Малката нощ“ и „Отворени изкуства“, фестивалът дава свобода на всеки посетител да избере и планира своята нощ според интересите си с помощта на специалното мобилно приложение night.bg.  Музеи и галерии, клубове и публични пространства ще посрещнат десетки хиляди пловдивчани и гости на града от страната и чужбина. Това са 5 програми, 70 локации, 141 събития, стотици артисти и гости от България, Франция, Корея, Австрия, Германия, Израел, САЩ, Италия и Холандия.

Една от новостите тази година е откриването на музикална сцена на Сахат тепе. Ще оживеят и Конюшните на царя с кинопрограмата „Нощта е кино“, където филмовата си селекция ще представи  Майя Виткова. В кино „Космос“ ще бъде представен проектът „Цветът на Космоса“ на френския артист Максим Бондю. И тази година поети ще се изправят срещу актьори на Лапидариума в Стария град. На 24 септември в лятно кино „Орфей“ е събитието „Прожекция „Хамлет“. Голяма изненада на 23 септември е участието на специалния музикален гост – световноизвестният австрийски диджей Peter Kruder.

Сахат тепе ще бъде музикалната сцена на фестивала, за която ще се грижи сдружение „Common Future“.  Първата вечер програмата ще се открие с DJ сет с музика от онлайн радиото, базирано в Пловдив – Xraydio. То е проект на Зак Кузманов (Джони Фиаско), известен по световните сцени с участието си в групите Black Moses и Ultra GrandSupreme. DJ партито ще продължи с Aki Vanderley. След двата сета на сцената ще забие берлинската електропоп/артпоп/ноар дуо Noblesse Oblige. Втората вечер програмата ще открие с DJ сет на Purita D, известна още като Rough Diamond. След нея на сцената ще излезе експерименталното техно дуо RoboKnob от София, което обича машини и извършва неспирни намеси в техните възможности. Кулминацията на програмата ще бъде с Alavux, който е сред водещите артисти на електронната сцена в момента.

Небет тепе също ще живее в Нощта. То ще приеме светлинната инсталация на Алос, ще има презентации и работилници. Дом на дигиталните изкуства в рамките на фестивала ще е Военният клуб, където Петко Танчев с Creative Media Lab ще представят новия си проект.

Една от големите изненади за гостите на фестивала ще е Епископската базилика. Посетителите на Нощта ще имат шанса да влязат в ролята на археолози като се докоснат до работата на терен на специалистите с опознавателна обиколка на самия обект. Ще се срещнат и с реставраторите, които се грижат за уникалните мозайки, открити в руините на раннохристиянския храм.

Други акценти са новата алтернативна карта на Пловдив, „15 минути слава”, което цели подпомагането и налагането на млади артисти. Както всяка година и тази ще има много изненади за малките гости на фестивала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама