Българка, водещ офтамолог във Виена, оперира в Пловдив и представя първия си роман

06:40, 28 сеп 16 25 522 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Известната българска офтамоложка д-р Анелия Хохвартер поставя начало на мащабна благотворителна кампания с книгата си "Пътуване". Днес тя ще представи романа си в Пловдив, в галерия "Филипополис".  Дамата, която от години живее и работи във Виена си е поставила за цел да помогне за закупуването на първия в България робот - ЛОКОМАТ. Тя ще дари за каузата всички постъпления от продажбата на книгата.

ЛОКОМАТ се използва при лечение и рехабилитация при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, хора болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново. В България такъв вид рехабилитация не съществува, а нуждаещите се са десетки.  За да се осигури рехабилитация на деца в чужбина се организират многобройни дарителски кампании.

Българката е един от водещите офтамолози в Австрия. От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг“, сега хирург офталмолог в Отделението по очни болести в същата болница. Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на клиниката към Медицинския университет – Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и с последиците и уврежданията върху ретината. От 2007 г. е отговорник в областта на очните болести в комисията „Домашно насилие – изисквания и мерки в здравната система“ към Федералното министерство на здравето, семейството и младежта в Австрия, а от 2009 г. е в Комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина.

През деня, преди представянето на романа си, д-р Хохватер ще направи сложна операция в една от пловдивските очни клиники. Специален гост на представянето във "Филипополис" ще бъде 10- годишната пловдивчанката Лидия Ганева, която ще представя България на Евровизия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама