Колекция от златни марки за близо 100 хиляди евро на изложение в Пловдив

16:36, 21 окт 16 25 860 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникалната колекция "Златните пощенски марки на света от 19 век" може да бъде разгледана за първи път в България на пловдивското изложението "Булколекто".



Сбирката, която започва от първата марка на Англия от 1840 година известна като  "Черно пени".  В днешно време тя е една от най-скъпо продаваните марки сред колекционерите. Важно е обаче да бъде с клеймо, чиято дата е 4 дни преди официалното пускане в употреба на 6 май 1840 година във Великобритания. Стойността й тогава надхвърля 1 милион английски лири. В България не повече от десетина човека притежават по един обикновен екземпляр от тази марка, като цената й варира между 20 и 50 хиляди евро.

Сбирката  „Златните пощенски марки на света от 19 век”, е извадена от трезора на БНБ специално за „Булколекто 2016“ . Тя представлява уникална колекция от първи марки на различни страни от света. Наред с известната марка на Великобритания "Ченото пени"  може да се видят първите образци на марките от Швейцария, Германия, Русия, Бразилия и Италия.



Част от колекцията е и първата марка на България така наречената "5 сантима".



"Любопитното е, че марките не са със златно покритие, а са изработени от чисто злато. Те са минали експертизи, имат сертификати. Колекцията се състои от 22 пощенски марки, които са издадени в тираж само от 100 екземпляра. Което означава, че само 100 човека притежават тази рядка и скъпа колекция", разказа Христо Николчев-секретар на съюза на бълг.филателисти.

Най-скъпата българска пощенска марка - „Обърнатата конница“ отново присъства на изложението. Според Николчев най-много 15 души притежават марката, но не може да се каже колко точно.



"37 екземпляра на "Конницата" са били намерени преди Втората световна война, но вече от страх никой не обявява, че я има. "Конницата" продължава да предизвиква интерес щом се продава за 20-25 хиляди евро. Вместо да си затвориш парите в един Мерцедес и да му трепериш има хора, които предпочитат да си инвестират парите в нещо, което можеш да си държиш в джоба или портфейла", допълни той.



Клуб „Хоби“ гостува  на проявата със сбирките „Историята на кибритените етикети“, „Най-редките опаковки на ножчета за бръснене“, „Най-старите бутилки за кока-кола“ и „Красотата на филателните медали“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама