Пловдив посреща частица от мощите на свети Лука Войно-Ясенецки

08:35, 22 окт 16 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската патриаршия дарява на Пловдивската митрополия мощи на свети Лука Войно-Ясенецки. Градът под тепетата ще посрещне светинята днес  от 18.00 часа, в митрополитския храм „Света Марина".

Светите мощи ще донесе Негово Преосвещенство Богородския епископ Антоний от Руската Православна Църква. Те са дар от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил на Пловдивската света митрополия и православните българи. Непосредствено след посрещането ще започне празничната архиерейска вечерня.

Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където й ще се съхраняват. На следващия ден в едноименния митрополитски храм от 9.00 часа ще бъде отслужена и празнична ахиерейска света Литургия.

Кой е Св. Лука?

На пожълтелите снимки от съветско време може да се види облечен в расо старец с дълга посивяла коса. На гърдите - с панагия. Този човек е бил хем епископ, хем съветски професор. Почти четиридесет години е прекарал във времето на руския комунистически режим. По неговите книги са учили поколения съветски хирурзи. Произнасял е проповеди и заедно с това е чел лекции, изнасял е доклади на научни конгреси.

Хората били поразени от вида на хирурга в расо. Пропагандата трябвало да се бори срещу очевидното - вярата и науката са съвместими.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама