Подписват договор за Воден цикъл на Асеновград

06:37, 26 окт 16 25 469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В административната сграда на Община Асеновград днес ще бъде подписан договор за безвъзмездна финансова помощ за интегриран проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и рехабилитация на канализационната и водопроводната мрежи на града.

Договорът ще бъде подписан от минисътъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на община Асеновград д-р Емил Караиванов. Стойността на проекта е 106 072 089 лв. с ДДС, като той се съфинансира от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020, Приоритетна ос „Води”, име и код на процедурата: BG16M1OP002-1.006 „Изпълнение на ранни ВиК проекти”.

По проект с наименование „Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа с изграждане на ПСОВ за гр.Асеновград, България” се предвижда да бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) с капацитет 65 350 еквивалент жители. По този начин ще се предотврати замърсяването на река Чепеларска в района на град Асеновград, както и замърсяването на р. Марица, чиито проток се явява. По проекта ще бъде изграждена 6,5 км главна канализационна мрежа, както и рехабилитирани общо 16,8 км канализационна мрежа /в т.ч. 12,2 км главна и 4,6 км второстепенна/ и 4 км второстепенна водоснабдителна мрежа. С предвидените инвестиционни мерки ще се намалят загубите на питейна вода във водопроводната система и подобряване по този начин на водоснабдителните услуги и на хигиенните и здравни условия в проектната област; свързване на 100% от населението към канализационната мрежа, намаляване на водните загуби в канализацията и значително понижаване на замърсителния товар, който се зауства във водоприемника; Изграждане на градска ПСОВ; създаване на нови краткосрочни работни места по време на строителните работи, както и дългосрочни такива за експлоатацията и поддръжката на ПСОВ.

Общият размер на инвестицията по проекта е 106 072 89,50 лв, безвъзмездна финансова помощ е              80 033 191,56 лв. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама