Боклукът във Велинград "замириса", пловдивската КМД пак замесена в скандал

11:09, 06 дек 16 25 1466 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жителите на Велинград сигнализираха, че в края на миналата седмица за няколко дни, две фирми са събирали боклука и са чистили контейнерите. Репортер на Пловдив Topnovini.bg се свърза с Кристиян Динев, изпълнителен директор на фирма "Еко-Титан" ЕООД, която има действащ договор да организира и изпълнява дейностите по „Сметосъбиране, сметоизвозване, депониране на БО, озеленяване и поддръжка на общински зелени площи“ на територията на община Велинград.



„Еко-Титан“ЕООД има сключен договор с Община Велинград от 16.02.2009 година, който изпълнява добросъвестно и без никакви възражения от страна на Община Велинград до момента. Този договор не е развален от Община Велинград по никакъв начин, няма и заведено дело към настоящия момент", каза Динев.  



Според него до края на май 2009 година са направени инвестиции в размер на 3 млн.лева, въпреки че Община Велинград плаща с двугодишно закъснение и дължи на фирмата-изпълнител 7 милиона лева.  В последните месеци по думите на Динев са започнали опити на кмета Костадин Коев да прекрати с двустранно споразумение сключения между страните контракт. Използват се нечисти похвати, забранява се на общинските служители да се подписват протоколи.  



"Съгласно действащото законодателство в Република България, в правомощията на кмета е той еднолично да прекрати договора, но не го прави, защото клаузата за неустойки в договора е 7 цифрена сума, която Община Велинград евентуално ще трябва да плати т.е жителите на града", допълни изпълнителният директор на фирмата, която има сключени договори за почистване на 14 общини.  Той е категоричен, че явно кметът иска „Еко-Титан“ЕООД сами да се откажат от договора. Причината е, че нова фирма-пловдивската "КМД"ЕООД има апетити към почистването на Велинград. Припомняме, че тя започна почистването в града под тепетата по същия начин-след разваляне на действащ договор с друга фирма. Сега "КМД"ЕООД е подизпълнител на пловдивската общинска "Чистота". Машини на КМД са влезнали в Велинград за няколко дни, но са били спрени.



Обяснението на администрацията е, че е обявявана поръчка през месец април т.г. от кмета на община Велинград по член от отпадналия вече Закон за Обществените Поръчки (ЗОП), касаещ бедствия и аварии и земетресения, и който член се ползва от възложителя само за временни договори с продължителност за няколко месеца, през което време да се проведе нормална процедура по ЗОП. Точно по този член кметът Коев кани фирма „КМД“ЕООД да сключи договор за 5 години за 8,5 милиона лева без да има някакви бедствия и без фирма „Еко-Титан“ЕООД да е спряла да чисти.



Започва съдебна битка -прокуратурата в заседанието по обжалването пред ВАС обявява, че тази процедура е нищожна при действащ договор, изпълняван перфектно и до момента.



Въпросите, който имаме към кметът Костадин Коев, са много, но засега не можем да се свържем с него. Ако обаче се стигне до разваляне на договора ще трябва да отговори на жителите на Велинград защо те ще плащат милионите неустойка.
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Careybleld 21:23, 29 юни 22

Воспользуйтесь доставкой закиси азота в москве. Быстаря доставка в любой район города.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама