Софийска градска прокуратура разследва изграждането на зоокъта в Пловдив

16:40, 08 дек 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Под ръководството на Софийска градска прокуратура по делото се провеждат активни процесуално следствени действия – иззета е цялата документация във връзка с проведената процедура по ЗОП с обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът“ – гр. Пловдив“, разпитват се свидетели. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на РБългария.

По материали от ТД “Национална сигурност“ – Пловдив, съдържащи данни за евентуално извършено престъпление по служба от длъжностни лица от община Пловдив при провеждането на обществена поръчка за „Реконструкция и модернизация на Зоокът гр. Пловдив“ е била образувана прокурорска преписка в Окръжна прокуратура –Пловдив.

С постановление от 29.06.2016 г. прокурор от ОП – Пловдив е отказал да образува досъдебно производство и е прекратил преписката. Срещу това постановление била подадена жалба, но с постановление от 22.07.2016 г. прокурор от АП – Пловдив го е потвърдил.

С постановление от 19.10.2016 г. на прокурор от Върховна касационна прокуратура постановлението на АП Пловдив е отменено. В постановлението си прокурорът от ВКП е изложил в резюме установената фактическа обстановка, като е извел правни изводи за наличие на достатъчно данни за започване на разследване. Приел е, че при провеждането на обществените поръчки за реконструкция и модернизация на „Зоокът“ – гр. Пловдив и при изпълнението на проекта длъжностни лица от община Пловдив са допуснали множество нарушения на предвидените в ЗОП и ЗУТ правила.

С постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив от 03.11.2016 г. е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от Община Пловдив за това, че през 2014г. не са изпълнили служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и е превишил правата си при провеждане на обществена поръчка за  реконструкция и модернизация на „Зоокът“ – гр. Пловдив, с цел да набави за себе си облага и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици- престъпление по чл. 282 ал.1 от НК.

За да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването, с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров от 15.11.2016 г. е разрешено разследването по това досъдебно производство да се проведе в район, различен от района на съда, компетентен да разгледа делото (в случая Окръжен съд гр. Пловдив). Главният прокурор е възложил ръководството и надзора върху разследването да се осъществява от Софийска градска прокуратура.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама