Пловдивски прокурор изнудва колеги, Сотир Цацаров иска дисциплинарно производство

16:47, 08 дек 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор внесе предложение до Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурор в Окръжна прокуратура – Пловдив. Предложението за образуване на производство се основава на извършена проверка от прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ /СЗА/ при Софийска градска прокуратура. При извършената от СЗА проверка са установени 3 случая, при които прокурорът е нарушил принципите на независимост и почтеност.

По досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Пловдив срещу две лица за държане, с цел разпространение, на наркотични вещества, прокурорът постигнал споразумение със защитника на едно от обвинение лица, който е извършил престъплението при условията на опасен рецидив, като определил наказание в размер на 3 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Със споразумението обаче на извършителя на престъплението не било наложено кумулативно предвиденото в закона наказание глоба /размерът на глобата в тези случаи е от 10 000 лв. до 50 000 лв./. След като споразумението било внесено в съда за одобряване, прокурорът излязъл в отпуск по болест, поради което за участие в съдебно заседание бил определен друг прокурор от ОП - Пловдив. Докато бил в болничен, прокурорът посетил определения свой колега в кабинета му и започнал да го убеждава да поддържа споразумението, независимо, че с него не е било предвидено налагане на наказание глоба. Определеният за участие пред ОС Пловдив по одобряване на споразумението прокурор заявил, че според него споразумението, без предвидено наказание глоба, противоречи на закона и морала и затова следва да се предложи промяна на споразумението. Прокурорът настоявал колегата му да поддържа споразумението и да не се налага глоба. В последващи телефонни разговори между двамата, прокурорът настоявал за поддържане на споразумението в първоначалния му вид, като целял да промени вътрешното убеждение на прокурора от ОП Пловдив за несправедливост на определеното със споразумението наказание.

При проведено от Окръжен съд – Пловдив съдебно заседание, явилият се прокурор е поискал увеличаване на наказанието с 6 месеца и налагане на кумулативно наказание глоба в размер на 10 000 лв. В този вид, споразумението е одобрено от ОС Пловдив.

С тези действия прокурорът е нарушил принципа на независимост на българските магистрати.

По друго досъдебно производство за данъчно престъпление срещу пет лица, наблюдавано от прокурор от ОП Пловдив, прокурорът също нарушил принципа на независимост, почтеност и благоприличие. По това досъдебно производство наблюдаващият прокурор постановил задържане на три от обвинените лица до 72 часа, а в последствие внесъл искане за тяхното задържане пред Окръжен съд – Пловдив. По време на задържането им до 72 часа прокурорът посетил кабинета на заместник окръжен прокурор от ОП Пловдив, който бил в отлични колегиални отношения и семеен приятел на наблюдаващия прокурор по делото за данъчно престъпление. Прокурорът поискал от зам. окръжния прокурор да предаде на наблюдаващия прокурор, че „зад задържаните лица и процесното дружество стоят много големи хора и тези големи хора знаели как да се отблагодаряват“.

Нарушение на принципа на почтеност и благоприличие, прокурорите от СЗА са установили и в действия на същия прокурор от ОП Пловдив по отношение на районния прокурор на Районна прокуратура Карлово, от когото поискал да наруши принципа на случайно разпределение на преписките и делата.

През 2014г. в Районна прокуратура – Карлово били образувани четири дела за заличаване и подправяне на идентификационни номера на МПС в нарушение на установения ред. Четирите дела били разпределени на случаен принцип на трима прокурори от РП Карлово. Две от делата били обединени от наблюдаващия прокурор и по обединеното дело били привлечени като обвиняеми 3 лица за вещно укривателство. Постановено е и задържането им до 72 часа. В периода след задържането на тримата до 72 часа, прокурорът  разговарял по телефон и в лична среща в гр. Пловдив с районния прокурор на РП Карлово, като поискал от него да смени наблюдаващия прокурор по обединеното дело, като му обяснил, че “синът на един мой приятел нещо е закъсал при вас“. Получил категоричния отказ на районния прокурор, който двукратно обяснил въпреки настояването, че това няма как да стане.

Наблюдаващият прокурор не бил сменен, а внесъл искане за задържане на трите лица, което било уважено от РС Карлово. В последствие на лицата са повдигнати обвинения и за заличаване на идентификационни данни на автомобили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама