Министър Василева открива санирано читалище в Раковски

07:24, 09 дек 16 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие в Раковски реновираното най-старо читалище.

Обектът е изпълнен по проект „Саниране и повишаване на енергийната ефективност на НЧ „Свети Кирил и Методий”, финансиран от Националния доверителен екофонд.Церемонията е пред Читалището днес от 16.30 часа.

През всички 109 години от съществуването си основните цели на читалището, като културна институция са съхраняване на местните традиции и обичаи и запазване на националното ни културно наследство.

От 2010г. читалището има нов председател и ново настоятелство: Председател на читалището е Калин Йовчев. 

Към днешно време Народно Читалище „Св.Св. Кирил и Методий-гр.Раковски-1908” взима активно участие във всички културни мероприятия на територията на Общината. Съвместно с Общината организира Международния кукерски фестивал „Кукове”, който се провежда ежегодно петък и събота, преди Сирни Заговезни и е най-мащабното културно събитие в Община Раковски. Читалището участваи при подготовката и реализацията на традиционния празник на виното „Винари – Раковски” и Дните на културата - посветени на 24 май. Организира изложби, концерти, театър и др. културни мероприятия.

Библиотечният фонд на читалищната библиотека към 2010г. наброява 9667бр. библиотечни документа. През изминалите години читалището печели много проекти, като единия от тях е по програма „Глобални Библиотеки” по инициатива на Бил и Мелинда Гейтс.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама