Внасят обвинителния акт стрещу жената, поръчала убийствата на роднините си заради наследство

Иванка Ройкова е задържана, снимка:Topnovini.bg (архив)
Иванка Ройкова е задържана, снимка:Topnovini.bg (архив)

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 66-годишната Иванка Ройкова от с. Брани поле за общо 7 престъпления, извършени в периода 12.02.2016 г. – 18.03.2016 г. Тя е предадена на съд за това, че умишлено е подбуждала двама мъже, единият от които служител под прикритие, първо да отвлекат брат й – 70-годишния Стойчо Ройков, а впоследствие – да убият, както него, така и още петима от членовете на неговото семейство, сред които и две деца на 8 и 15 години.

Престъпленията са извършени от обвиняемата с користна цел, като тя се надявала, след реализирането им, да придобие голяма част от наследството на баща си, който починал в САЩ.

Обещаното от обвиняемата на подбужданите от нея потенциални извършители възнаграждение било 10 % от паричните средства, които се ще придобие по сметки в САЩ и които, според собствените й изчисления, възлизали на 3-4 млн. долара.

Припомняме, че Иванка Ройкова беше задържана, след като предала на служителя под прикритие сумата от 3 000 лв. „капаро” за извършване на деянията, към които го подбуждала. С определение на съда, спрямо обвиняемата е била взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 7 000 лв., а с постановление на наблюдаващия прокурор й е наложена забрана да напуска пределите на страната.

Най-тежкото, предвидено от закона наказание, за престъпленията, в които Иванка Р. е обвинена, е лишаване от свобода от една до шест години.

 

Коментари