Фондация "Инди Рома 97“ започва социален проект, учат жени на занаят

16:24, 15 яну 17 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интензивна 10-месечна кампания в Пловдивска област започна фондация "Инди Рома 97" по нов социален проект „Подкрепа за реализация", с финансовата подкрепа на "Тръст за социална  алтернатива". Така популярната неправителствена организация от Куклен стартира активната си работа по програмата на ТСА - „ Изграждане на умения и  възможности за работа”. 

Екипът на Социална фондация "Инди Рома 97" ще проведе до края на септември 2017 година на територията на общините Перущица, Куклен и "Родопи" серия от обучения, информационно срещи, семинари и конференции с безработни лица, предимно от ромската общност, както и с работодатели. 

Целта на проекта е идентифициране, мотивиране и професионално квалифициране и придобиване и на ключови компетентности на хора от икономически уязвими ромски семейства, с фокус върху жените, за повишаване на тяхната икономическа независимост и преодоляване на социалното изключване.

Ефективното изпъленние на проекта гарантира да осигури професионално обучение, подходящ стаж и практика в предприятието – партньор на ромски жени, от семейства с минимален доход, с фокус върху ромската общност, обучени в курсове за професионална квалификация. 

Повишаване качеството на живот и благосъстоянието е една от най-важната цел на проекта, както и осигуряването на трудова заетост, социално осигуряване и интеграция, обясниха от експерти от екипа му. 

В допълнение към дейностите "Инди Рома 97" вече работи за активното свързване на бенефициенти с потенциални работодатели и стимулиране на местни предприемачи чрез новаторски, специфични методи да проявят засилено внимание към уязвимите групи. Така те ще кандидатстват за получаване на марката "Етнически толерантен работодател", която от година вече е патентована от фондацията в Патентното министерство. 

На безработните представители на етническите малцинства пък ще бъде повишена мотивацията при търсене на работа при равнопоставен подход и повишено доверие от страна на работодателите. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на неправителствената организация Тръст за социална алтернатива (ТСА), чиято мисия е да се прекъсне порочния кръг на бедността чрез насърчаване на възможности, които помагат на най-непривилегированите граждани на България да постигнат образователен и икономически успех, както и подобряване благосъстоянието на най-бедните хора в България, със специален фокус върху  ромите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама