Финансовата инспекция: 22 нарушения за 7.7 млн.лв при изграждането на Колодрума

12:34, 16 яну 17 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От общо 13 обществени поръчки за изграждането на спортната зала "Колодрума" инспекторите от Агенцията за държавно и финансова инспекция са открили нарушения в 3 за близо 7 милиона и 700 хиляди лева. Провиненията са сходни с тези, констатирани при строежа на Зоопарка, за който кметът Иван Тотев е подсъдим. До края на седмицата депутатите от Патриотичния фронт ще внесат резултата от проверката до главния прокурор Сотир Цацаров.

Припомняме, че на 17 юни 2015 година народните представители от ПФ Борис Ячев и Валентин Касабов сезираха Агенцията за държавна финансова инспекция за съмнително разходване на общински средства и възлагането на обществени поръчки в Пловдив, една от които е за "Колодрума". В резултат на подадения сигнал беше назначена проверка на Община Пловдив. "Миналата седмица проверката приключи. Констатирани са общо 22 нарушения", каза общинският съветник от Пловдив Слави Георгиев.

Едно от нарушенията е нарегламентирано отстраняване на участници, които са били подали оферти и възлагането на поръчка след договаряне без обявление. Юристът на патриотите Атанас Петров каза, че Община Пловдив използва много често този вид процедура. "Подобна процедура се използва за Комплексния онкологичен център, където има проблеми. Използвана е и за изграждането на Цар-Симеоновата градина, дори 2 пъти за един ден. Има я при изграждането на Зоопарка. Участниците винаги са едни и същи-възложителят е Община Пловдив, а изпълнителят-фирма "Запрянови 03", допълни адвокат Петров.

Друго съществено нарушение според представителите на Патриотичния фронт е, че има 2 нарушения , свързани със липсата на документи, които Община Пловдив обаче има задължението да съхранява. Петров припомни, че искането за отстраняване от длъжност на Тотев е, за да не попречи на разследването. "Единият от аргументите е точно този, че може да попречи, а това е доказателство, че това може да се случи", заяви още Петров.

От ПФ отново напомнят, че стойността на строителството на "Колодрума" е завишена многократно. От близо 12 млн. лева по първоначален инвестиционен проект, в крайна сметка цената е нараснала на 60 млн. лева. Те отново питат как една и съща фирма може да спечели поръчката за изграждането на спортната зала, да строи личната му къща и да отпуска заем на семейството на кмета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама