Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев

19:26, 16 яну 17 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев. Магистратите приеха, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на Тотев ще възпрепятства разследването.  Най-важният свидетел по делото срещу кмета Иван Тотев във връзка с изграждането на зоопарка-зм.кметът Димитър Кацарски все още  не е  разпитан. Припомняме, че  според прокуратурата процедурата е проведена като пряко договаряне с изпълнителя Запрянови 03 в нарушение на Закона за обществените поръчки.



Протест в подкрепа на Тотев както се заговори по-рано нямаше, в залата бяха дошли пловдивските депутати, райони кметове и общински съветници  от ГЕРБ.  Още в началото на процесът стана ясно, че кметът е подал молба за отпуска от днес до средата на следващия месец. Тримата прокурори по делото Димитър Петров и Емилия Варадинова от Софийска градска прокуратура и колегата им от Пловдив Иван Спиров настояваха за отстраняването, защото според тях има опасност Тотев да повлия на свидетелите, включително и на неразпитания още Димитър Кацарски. Обясненията на разпитваните днес бяха приложени в множество папки.  



В своята реч защитникът на Тотев Красимир Елдъров наблегна, процесът срещу кмета на Пловдив е целенасочен и се търси единствено да бъде отстранен Тотев. 



По думите на прокурор Петров не е възможно кметът да не е знаел, че процедурата по изграждане на зоокът в Пловдив е извършена в нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията. В своя защита пред съдебния състав самият Тотев каза, че никога не е коментирал разследването и голяма част от хората, посочени като свидетели изобщо не познава. Освен служители на Общината са разпитани представители на различни фирми, които са участвали в обществената поръчка и бившият кмет на район "Западен" Десислава Желязкова, която е една от подалите сигнала срещу Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама