Апелативният съд възстанови на работа кмета на Пловдив

14:09, 24 яну 17 25 519 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският апелативен съд уважи жалбата на Иван Тотев срещу определението на окръжния съд, с което той беше отстранен от длъжността "кмет" на Пловдив. В процеса днес се включи и "тежката артилерия" на адвокатската гилдия Васил Василев, нашумял с редица успешни дела, след които на Алексей Петров-Трактора и бившият председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

"Съвестта ми е абсолютно чиста", заяви в последната си дума пред съда Тотев. На тричленният състав на апелативният съд в Пловдив му беше необходимо само 30 минути да произнесе решението си.

Мотивът на магистратите е, че не са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на Тотев ще възпрепятства разследването. Прокуратурата продължи да поддържа тезата, че обществената поръчка за възлагане на строителството на Зоологическата градина е била проведена като пряко договаряне в нарушение на закона, в резултат на което изпълнителят по договора - дружеството "Запрянови 03" ООД, се е обогатило с 1 млн. лева, в ущърб на Пловдивската община. "Едно нещо може да е много хубаво за града, но не е без значение и цената. 1 милион лева са потънали някъде и трябва да се намери къде", каза прокурорът от Апелативна прокуратура-Пловдив Виктор Янков.

"Това са публични внушения и няма данни за нито една загубена стотинки. Похватът "отстраняване от длъжност" е новата суха гилотина на нашето време", допълни и вторият защитник на Иван Тотев адвокат Красимир Елдъров.

Веднага след решението на съдията залата, която беше пълна с активисти на партия ГЕРБ, избухна в аплодисменти. Иван Тотев запази спокойствие. "Удовлетворен съм от решението на съда, съвестта ми е абсолютно чиста. Ще съдействам на прокуратурата да направи още една проверка и да се изясни ситуацията. Надявам се прокуратурата после да снеме всички обвинения от мен", коментира Тотев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама