Пловдивчани пътуват с електронни билети в 3 автобусни линии от сряда 

12:41, 27 фев 17 25 441 Шрифт:
Автор:

От 1 март хартиените билети ще бъдат заменени от електронни в автобусни линии с номера 93, 113 и 25. Първоначално в рейсовете ще има още кондуктори, които ще обясняват и помагат на пловдивчани с новата система. Постепенно тя ще бъде въведена във всички пловдивски автобуси. "Устройствата за билета, който остава 1 лев, не връщат ресто и работят само с монети", уточни зам.-кметът на Пловдив Златин Велев.

Тестовете на системата вече за завършени, има и издаден сертификат от агенцията по метрология, че тя отговоря на българските стандарти. Предстои единствено внасяне на всички документи в НАП. До 10 дни след подаването на документацията започва поетапното въвеждане на електронното таксуване във всички автобуси. "258 рейса бяха първоначално оборудвани с устройствата, 80 от тях вече са излезли от употреба заради подмяна на автопарка", така зам.-кметът обясни защо в някои от автобусите няма още валидатори.

На този етап автоматите по спирките няма да издават преференциални карти за пътуване на ученици, студенти и пенсионери. "Причината е специална наредба на Министерския съвет, според която се изисква и личен подпис на ползвателя. Изпратили сме запитване и очакваме отговор, според който ще преценим как ще процедираме в бъдеще", уточни Златин Велев.

Той припомни, че глобата за пътуване без билет на място е 20 лева. При отказ да се плати се съставя акт на стойност 100 лева. Вече са назначени и първите контрольори, които ще проверяват пътниците за електронните билети. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама