Пловдив посреща 1-ви март с гигантско дърво-мартеница

16:09, 27 фев 17 25 851 Шрифт:
Автор:

С 200 мартеници вече е окичено едно от дърветата пред Община Пловдив. Идеята е на Мариян Миланова, който вече 25 години прави огромни декорации за празниците. Средствата за украсата са отпуснати от администрацията, а Миланов и неговите приятели ръчно са изработили големите червено-бели символи.

 
Снимка: topnovini.bg

Мариян Миланов е от Стара Загора, но е завършил художественото училище за сценични кадри в Пловдив. Преди 25 години му хрумва идеята за огромната украса. Разказва, че е имал нужда от добро настроение и е решил да увеличи малката мартеница, като я превърне в цяло дърво от мартеници. Досега е украсил близо 100 дървета, както страната, така и в чужбина.

"Минават хората и веднага вадят телефона, за да снимат. Някои казват, че вместо да изплащат мартеници на децата си чужбина ще изпратят снимката. Това е наградата за мен-да видя усмивките на хората", казва Миланов.

През годините не е бил критикуван нито един път за работата си, не си спомня и случай, когато мартеница е била скъсана или увредена от вандали. "Няма как ние българите си уважаваме традициите. Не мисля, че ще има някой да посегне на нещо, което символизира здравето, щастието, просперитета", допълва майсторът на мартениците.

 
Снимка: topnovini.bg

"И малката, и голямата мартеница се правят трудно. За едно малко пискюлче са необходими поне 25 операции, за да стане мартеница. Естествено големите стават по-бавно, но е също толкова приятна работата", уточнява с усмивка Миланов.

 
Снимка: topnovini.bg

Най-голямата мартеница, която е правил е с дължина 15 метра. Била е поръчана от голяма търговска верига.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама