Митрополит Николай скъса декларация на обществено обсъждане в Куклен

15:03, 28 фев 17 25 448 Шрифт:
Автор:

Общественото обсъждане относно изграждането на инсинератор за изгаряне на човешки останки в близост до Куклен започна в присъствието на пловдивския владика Николай и размахване на декларации за подкрепа- от хората и от инвеститора. След като той показа декларация от Българската истинна църква, митрополитът взе листа и го скъса с въпроса "А ние не сме ли истинска църква".  Владиката заяви, че е категорично против изграждането на съоръжението.  "Бог е създал човека от пръст и след приключването на земния му път, тленните останки трябва да бъдат предадени обратно на пръстта, от която сме произлезли. Това е християнската вяра и такава е християнската практика", каза той и обяви, че няма нужда от този дебат и той няма да си губи времето.

Той беше последван от част от жителите на Куклен, които бяха недоволни, че залата е малка да събере всички желаещи да присъстват на обсъждането. Хората единодушно заявиха, че не желаят изграждане на съоръжението. Основните мотиви на населението са, че то ще отрови въздуха и никой няма да желае да купува земеделската им продукция. Представителят на мюсюлманската общност също се обяви против кремацията на хора.

"Инсинераторът, който е шведско производство, е едно най-модерните съоръжения на пазара. Ние можем да гарантираме какво ще излиза от нашия комин за разлика от този на КЦМ. Само днес 6 катафалки пътуват от Пловдив да крематориума в София. Изграждането на нов тук ще намали цената на услугата", обясни представителят на инвеститора Петко Божков.

Жителите на Куклен не пожелаха да изслушат обаче мотивите и обясненията, те освиркаха и отнеха думата и на експертите, които бяха изготвили екологичен доклад.

След близо 2 часа дебати инвеститорът обяви, че е съгласен на замяна. "Редно е ако има желание от Община Куклен да ми предложат друг имот и съм склонен да обмисля", допълни Божков. Хората обаче не приеха предложението.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама