Етно кухня на колела ще обикаля Пловдив през май

06:45, 19 мар 17 / Култура 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е първият по рода си Панаир на кулинарното изкуство, който ще се проведе през май 2017 г. в Пловдив. Проектът на Фондация “Заедно” в Пловдив се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа.

Цяла седмица пловдивчани и гостите на града ще могат да опитват различни кулинарни изкушения от мобилната кухня, която ще обикаля всяка вечер на различни емблематични места в града, свързани с бита и историята на отделните народности. Панаирът представя националните особености в културата на хранене и разнообразието на менюто в кухните на малцинствените етнически групи, които са неизменна част от културно-историческото наследство на града. Всяка вечер представителите на отделните етноси ще създават не само приятни емоции, но ще дават и нови знания в неформална обстановка, на хора с различен произход, социално положение и възрастови групи. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае и различните навици и традиции в здравословното хранене, приготвянето на полезни храни, употребата на билки, подправки и др.

Всеки ден от 11 до 16 май по време на панаира  Ethno Kitchen on wheels ще потегля към определена локация в града, като представителите на различните етнически общности ще приготвят своите характерни ястия пред любопитните погледи на минувачите, които  могат да опитват пожелание от вкусните храни, като опознават техните имена, начина им на приготовление и историята през годините назад.  Проектът има амбиции и потенциал да се развие, като заедно с културата на хранене на отделните малцинствени общности, се демонстират по атрактивен начин и техните традиционни напитки и характерни танци.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама