Ученик от Пловдив грабна 100 точки от националната олимпиада по химия

17:24, 20 мар 17 25 1773 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Петър Христов от ХІ клас на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, Весела Механджиева и Кристина Костадинова от ХІІ клас на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ и дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов от ПМГ „Яне Сандански“ в Благоевград са българските ученици, които постигнаха най-високи резултати в 49-ата национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Престижното състезание се проведе в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“.

Четиримата ученици формират отбора, който ще представи България на международната Менделеева олимпиада по химия в края на април в Астана, Казахстан. По регламент първите 10 деца с най-висок резултат от националната олимпиада са поканени в разширения национален отбор на България, който ще се подготвя да представи страната ни на международната олимпиада по химия през юли в Тайланд, съобщи доц. д-р Христо Чанев, преподавател във факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на националния отбор по химия.

Лауреатите на националната олимпиада – седем дванадесетокласници, получили пълен отличен от състезанието в „Камчия“, могат да кандидатстват в българските университети, без да се явяват на приемен изпит, обясни Емилия Григорова, главен експерт в Министерството на образованието и науката.

Специалната награда на олимпиадата бе връчена на 13-годишния Павел Николов от Средно училище „Св. Константин Кирил Философ“ в Пловдив, който единствен постигна максималния резултат от 100 точки. Надареното дете, което е в VІІ клас, се състезава с осмокласниците. Павел открил страстта си към химията още в V клас. Наградена бе и преподавателката му Ани Велинова.

Задачите на националния кръг бяха такива, че да успеят да диференцират децата не само по отношение на тяхната подготвеност, но и на насоката им на мислене в областта на химията, а също и според бързината на вземане на решения“, каза доц. Чанев, ръководител на националния отбор по химия и председател на националната комисия за организиране на състезанието. „Камчия“ осигури прекрасни условия и отлична организация както при теоретичната, така и при експерименталната част на националната олимпиада. Бихме желали да направим тук и още подобни състезания“, допълни още той. ЧСУ „Юрий Гагарин“ е първото частно училище, което домакинства националната олимпиада. Организатори на състезанието бяха Регионалното управление на образованието във Варна, Министерството на образованието и науката и СОК „Камчия“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама