Дигитализират цялото културно-историческото наследство на Пловдив

14:29, 21 мар 17 / Култура 25 267 Шрифт:
Автор:

Кметът на Пловдив Иван Тотев откри официално новата сграда на дигитален център, който ще обработва, съхранява и предава информация чрез новите технологии за културно-историческо наследство на община Пловдив.  Центърът е в Стария град и разполага със съвременна техника за дигитализация – компютри, сървъри, скенери, модерно фотостудио, видео и аудио техника.  Изграждането е на стойност близо 587 хиляди евро и се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Чрез изпълнението на проект, се провежда първата цялостна програма за дигитализация на движимото и недвижимото културно-историческо наследство от фондовете на най-важните културни институции на територията на община Пловдив. Става въпрос за народна библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия.

Снимка: Topnovini.bg

"Към момента по проекта са дигитализирани над 45 000 единици движимо културно-историческо наследство и 30 паметници на културата от национално значение. Реално има 2 центъра за дигитализация, които ще продължат да работят. Това означава, че в следващите години цялото културно наследство на Пловдив може да бъде дигитализирано. Което означава, че това може да стане видимо за пловдивчани и туристи", каза кметът Иван Тотев.

Снимка: Topnovini.bg

"До месец ще бъде завършена и обща софтуерна платформа, която ще обедини всички дигитализирани единици. Това ще направи възможно представянето на артефактите не само в Пловдив, но и на европейската сцена", допълни ръководителят на проекта Пламен Панов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама