Издирват деца от Столипиново, за да ги ваксинират срещу морбили

14:07, 22 мар 17 25 477 Шрифт:
Автор:

Започва масова кампания, в която общопрактикуващите лекари от ДКЦ "Изток" ще издирят и приканят родителите на всички деца от квартал "Столипиново" да ги ваксинират против морбили.  100 деца от всички 8 000, които са регистрирани в ромския квартал, не са обхванати с ваксина. 8 са досега случаите на морбили в Пловдив, само 3 от тях са потвърдени. Изследванията на останалите са изпратени в референтна лаборатория в Европа. "До 10 дни очакваме резултатите. От тях ще стане ясно и дали вирусът е внесен от чужбина", каза в Пловдив изп. длъжн. главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова. Заедно със заместник-министъра на здравеопазването д-р Галин Каменов те посетиха града, за да проверят на място общата организация и изпълнението на инструкциите за ограничаване на възможността за разпространение на морбили.

Досега заболелите са деца от Столипиново, неимунизирани, както и две майки с децата си, които са от селата Чешнегирово и Злати трап. "И през 2009-2010 година, когато имаше масова епидемия от морбили в страната 92 процента от заразените бяха от ромската общност. Болестта е много сериозна и не трябва да бъде подценявана, защото има много смъртни случай дори и при възрастни хора, които са с придружаващи заболявания", уточни още д-р Радосвета Филипова.

"Тогава бяха имунизирани близо 200 000 деца. С днешната дата още не можем да говорим за епидемия преди да се потвърдят официално съмненията ни", каза заместник-министърът на здравеопазването. Според д-р Радосвета Филипова близо 92% от децата са обхванати с ваксината. В Пловдивска област обаче процентът е по-нисък.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама