23-ма учители от Пловдив са първите в страната, завършили курса по Монтесори педагогиката

15:46, 22 мар 17 25 386 Шрифт:
Автор:

Първите в България 23-ма учители, завършили успешно курсa по въведение на Монтесори педагогиката в общинските детски градини в Пловдив, получиха своите свидетелства и грамоти. На тържествена церемония в ДГ „МИР“ кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и проф. д-р Пламен Бочков – Ректор на Нов български университет връчиха дипломите.

„Надявам се това, което правим, да се превърне в дългогодишна общинска политика. Пловдив е единствената община в България, която въвежда обучение по метода Монтесори в детските градини“, отбеляза кметът Иван Тотев. „Нещата, с които се гордеем в Пловдив, няма как да стане без програмите, които реализираме в предучилищното, средното и професионално образование, университетите“, обърна се към учителите кметът.

„20 години чакам този момент и много се вълнувам“, с тези думи започна изказването си Ренета Венева, която е обучител по метода. „Питах се как стана това чудо, защото това е чудо, което все още не можем да оценим. Това е промяна, която започнахме всички заедно“, заяви Венева.

Преди награждаването гостите разгледаха помещението в ДГ „Мир“, където децата се обучават по метода „Монтесори“. Там те се учат сами да сервират и отсервират яденето, сами да си приготвят закуската например и дори и да разлеят, това да не създава проблем, да няма наказани и сами почистват, взаимно си помагат. Малчуганите се обучават в спокойна и ведра обстановка, отрано развиват своята моториката, в близост са до природата и всичко около тях  е от естествени материали, успяват да се научат на нещата от ежедневието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама