Социолози: избирателната активност сега ще е по-ниска от президентските избори

10:27, 24 мар 17 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преподавателите в катедра "Приложна и институционална социология" на ПУ "П. Хилендарски" проф. Иван Чалъков, доц. Мира Радева, доц. Сийка Ковачева и докторант Зорница Чапкънова  коментираха обществените нагласи преди изборите в неделя. "Този път активността на избирателите ще е по-ниска в сравнение с президентските избори. Тогава хората имаха два допълнителни стимула – референдума и предизвикателството на предишния министър-председател", каза Мира Радева, която е преподавател в катедрата .

През последните 5 години интересът на обществото и на кандидат-студентите към социологията главоломно намаля. "Причината за този спад се корени в стремежа на политиците да се освободят от присъствието на експертите, които могат да дадат гласност на всички процеси в обществото. Социологията не се занимава единствено с изследвания на предизборни нагласи, а и самите проучвания почти винаги са с точност 99%", допълни Радева.

Очакванията на социолозите са на предстоящите парламентарни избори да гласуват 3,8 – 4 млн. души от общо 5,5 млн. души, имащи право на глас. "Некоректна е статистиката, която използва ЦИК – 7 млн. души. Тази цифра се достига заради особената законова уредба, обявяваща за избиратели всички лица над 18 години, а не тези, които са се регистрирали писмено за участие в изборите, както е в повечето страни от Европа", категорична е Радева. За този нереален брой според социолога допринася и дублирането на имена в списъците в чужбина – понякога един човек е вписван в два списъка, което увеличава броя на гласоподователите и същевременно с това намалява броя на гласувалите. Вместо 70% реална избирателна активност, ще бъдат отчетени около 54%, което е нереално според преподавателите в катедрата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама