Пътуването от Пловдив до Пазарджик с влак ще става за 20 минути

15:16, 30 мар 17 25 486 Шрифт:
Автор:

В Пловдив откриха официално първия по рода си в страната интермодален терминал, на който да се осъществява прехвърляне на товари от автомобилния към железопътния транспорт.

В проекта са инвестирани около 300 млн. лева. Разстоянието от Пазарджик до Пловдив по железопътното трасе ще се взима за по-малко от 20 минути със скорост 160-200 км/ч. Това ще осигури придвижването на пътници и товарите в този участък много по-бързо. Изградена е модерна комуникация и телекомуникация, което осигурява добро ниво на сигурност.

"Много е важно подобни терминали да се реализират в цялата страна, за да можем да освободим пътната мрежа от тежките товари и да се развие железопътният транспорт, който има много предимства спрямо автомобилния“,  заяви Златин Велев, заместник-кмет „Транспорт“ по време на откриването на интермодалния терминал "Пловдив" в село Златитрап и рехабилитираната железопътна отсечка Стамболийски – Пловдив.

Модернизацията на участъка е финансирана от Кохезионен фонд чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

„Оттук нататък целта ни е да се приключи с трасето от сръбската граница през София, Пловдив, Бургас до турската граница“, уточни Христо Алексиев, служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той изрази надежда Пловдив и регионът да се превърнат в логистичен, индустриален, промишлен и транспортен хъб.

С построяването на интермодалния терминал „Пловдив“ ще се намали и ограничи влиянието на вредните емисии върху околната среда. Той е разположен на площ от 71 450 кв. м. в района на жп гара Тодор Каблешков и е част от железопътен възел "Пловдив". Изграден е на трасето на жп магистрала Калотина-София-Пловдив-Димитровград-Свиленград, част от европейския коридор, свързващ Европа и Азия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама