Отбелязаха годишнина от създаването на "Старинен Пловдив"

16:48, 01 апр 17 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 1969 г. на датата I-ви април е регистрирано Управление „Старинен Пловдив“. През всичките тези години, институцията възражда и съхранява паметници на културата, които представляват историческа ценност не само за Пловдив, но и за цяла България.

„Желанието ни е с изложбата да напомним, че нещо важно, градивно в исторически план може да започне не на шега. А именно - на международния ден на хумора и сатирата. Защото истина е, че светът е оцелял, защото се е смял…”, каза Гергана Костадинова,  ръководител отдел в ОИ „Старинен Пловдив”.

В експозицията „Не на шега! I-ви април 1969 г. Хуморът на Пловдив във Времето“ се представят карикатури, стенописи и рисунки на два колоса в българската култура - Борис Димовски и Коста Форев.Ценното за Старинен Пловдив е, че тези големи творци са чувствали атмосферата в Стария град като свой дом. Представени са стенописи от три музейни къщи, две от които с национално значение - Антова къща, Чохаджиевата къща и къщата на Степан Хиндлиян. Включени са и карикатури на Борис Димовски, които се съхраняват в ОИ „Старинен Пловдив“.

Поканата за участие като партньор на НБ „Иван Вазов” в мероприятието е провокирана от факта, че в нея се съхраняват издания на първите три хумористични вестника, които излизат в  следосвобожденска България  - в. „Кукуригу”, в. „Таласъм” и в. „Стрелица”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама