В Пловдив отбелязват тържествено деня на ромите

07:00, 07 апр 17 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С празнично тържество в СУ "Найден Геров" ще бъде отбелязан днес в Пловдив Международния ден на ромите. Ученици от началния курс ще изнесат представление пред родители и жители на квартала.  Събитието е част от дейностите по проект „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, реализиран от Община Пловдив по Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Проектът е на обща стойност 1 077 495 лева и има за цел образователната и здравна интеграция на ромите и други уязвими групи, живеещи на територията на кв. Столипиново в Пловдив, както и в град Куклен.  

Като част от проектните дейности е планирано строителство на Образователен център в двора на двете училища „Найден Геров“ и „Кирил Нектариев“. Там ще се провеждат разнообразни извънкласни дейности, които имат за цел да се намали броят на отпадащите ученици от малцинствен произход. Общинска фондация „Пловдив 2019“, която е партньор по проекта, ще се включи активно в работата с ромските деца.

Проектът „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ предвижда също така облагородяване на дворното пространство и изграждане на детски площадки на територията на ДГ „Лилия“, която се намира в непосредствена близост до двете училища в самия център на ромския квартал Столипиново.   В рамките проекта ще се изгради и Здравен център към ДКЦ „Изток“ с пет медицински кабинета, които ще бъдат оборудвани със съвременна диагностична апаратура. В тях ще работят специалисти в областта на общата медицина, педиатрията, акушерството и гинекологията.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама