В "Столипиново" не празнуват деня на ромите, били турци

14:14, 07 апр 17 25 833 Шрифт:
Автор:

Обикновен петъчен пролетен ден в "Столипиново"-всички са навън по улиците. Празнично настроение обаче няма. "Аз по паспорт съм  Али Фейм. Мюсюлманин съм и тези празници не ги знам", пали се мъж на въпроса няма ли да празнува.  По думите му много от хората тук се самоопределят като турци и изповядват ислям.

 

"По-голямата част от Столипиново сме турци, ромите са малко. Ако искаш отивай при Мики в неговата махала-там са циганите", казва с досада Фейм. Микито е прякора на дългогодишният председател на фондация "Рома" и общински съветник от ДПС Антон Карагьозов. 20 години той беше и организатор на тържественото честване в квартала на най-големия празник на ромите Банго Васил. Тази година за първи път "Столипиново" остана без празник.

"Не ме питай, душа, за ромите не ги знам. Те са от другия край, далече са от нас. Ние сме турци и няма да празнуваме нищо днес", нарежда до Али Фейм и възрастна жена. Представя се като Найме.

 

До нея млад мъж пренася камъни и ги качва в каруца. "Няма празник днес, само работа. Тъкмо са ме извикали днес да извадя 10 лева, не ме интересува нищо, пък и аз съм турчин", спира за почивка мъжа и казва, че е Стефан. "Женен съм, имам 2 деца, работа няма", повтаря познатите от години думи мъжа. 

"При бай Тошо как се живееше, а сега не Бойко, не Мойко могат да ни оправят. Евтино беше яденето при бай Тошо, плащахме си и тока и пак ни оставаше по някой лев. Сега ей тук цял ден ще пренасям камъни за 10 лева и като ида до магазина какво по първо да купя с тях", пита Стефан. Натоварва първата каруца и тръгва на някъде. И денят в "Столипиново" продължава да е обикновен пролетен. Няма нищо  празнично, защото когато хората от квартала празнуват се чува и вижда от далеч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама