Възстановиха емблематична бронзова фигура в Цар-Симеоновата градина

16:57, 11 апр 17 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Паметникът „Рибарчето“ при езерото „Бъбрека“ в Цар-Симеоновата градина вече е поставено на мястото, където е била оригиналната скулптура, върху която преди време е извършено посегателство. Бронзовата фигура е възстановена, след като миналата година по предложение на кмета Иван Тотев Общинският съвет взе решение да бъдат отпуснати 10 000 лева за изработка на копие. „Така езерцето със златните рибки, както е по-известно сред хората, стана още по-привлекателно място за малки и големи. То има сантиментална стойност и е едно красиво съживяване на спомените“, каза Амелия Гешева, заместник-кмет „Култура и туризъм“.

Изработването и монтирането  на „Рибарчето“ стана възможно, след като Община Пловдив се свърза със сина на скулптура Коста Ламбрев, Ламбриян Атанасов, който предостави гипсовия модел на творбата, за да може да се извърши възстановяването.

След продължителна процедура по съгласуване в НИНКН скулпторът Иван Тотев изработи точно бронзово копие на момченцето с въдицата, радвало поколения, разхождащи се в най-красивата градина в Пловдив.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама