Пловдивски хор представя България на фестивал в Русия

12:44, 19 апр 17 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Именитият девически хор „Евмолпея” стана първият български състав, подбран от авторитетно международно жури за участие в Международния юношески фестивал на музикалното творчество „Земята – наш общ дом” в Екатеринбург – Русия. Фестивалът се провежда за 16-ти път от 1982 година насам, организиран от правителството на Свредловска област и от Урало-сибирската Федерация на асоциациите и клубовете на ЮНЕСКО. През 35-годишната история на фестивала жителите на побратименият на Пловдив град Екатеринбург са посрещнали повече от 350 състава от цял свят, но за първи път ще имат удоволствието на живо да се запознаят с българското хорово изкуство.

Момичетата на Рада Славинска и Ганка Янкова упорито работиха да защитят тази чест. Преди заминаването си те запознаха пловдивската общественост с част от подготвения репертоар. На 08.04. в зала „Тракарт” евмолпеите изпълниха част от „руската” програма – песни на Соловьов-Седой, Чесноков, Шаински, Афанасиев, Синенко, а на Велики четвъртък зарадваха пловдивчани с два пленерни концерта – на виенските павилиони в градската градина и пред сградата на общината, като и в двете представяния акцентът беше върху българския фолклор. Прозвучаха повече от 10 песни на фолклорна основа от някои от най-изявените композитори в жанра - Красимир Кюркчийски, Петър Льондев, Николай Кауфман, Иван Вълев, Христо Урумов – брилянтно изпълнени и с много пролетно настроение.

Пловдивските славеи вече стягат куфарите за 22-то си задгранично турне, но преди да кацнат в Екатеринбург, ще бъдат посрещнати в българското посолство в Москва, където вече ги очакват с нетърпение. Да им пожелаем да пожънат и на изток от България нестихващите аплодисменти, които заслужиха по сцените на почти цяла Европа.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама