Салонни мебели на Панайот Хитов могат да се видят в Пловдив

16:38, 19 апр 17 / Култура 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музеят на Възраждането в Стария Пловдив представя салонни мебели, които са били в дома на легендарния български войвода Панайот Хитов, неговия син д-р Симеон Хитов и внука му д-р Панайот Хитов, информира БГНЕС.

През 1989 година внукът на Панайот Хитов продава мебелите на семейството на Евелина Будева, тогава завеждащ отдел "Култура" на вестник "Дунавска правда". През 1993 година салонният комплект е отнесен в Италия и реставриран от местни майстори в областта Венето. По-късно те са изложени в един от салоните на средновековен дворец в република Сан Марино, където живее новата им собственичка като посланик на Малтийския орден. По нейна воля през април тази година мебелите са предоставени на Регионален исторически музей - Пловдив, за да бъдат изложени в експозиция "Българско възраждане".

Панайот Хитов е роден в град Сливен. На 28 години става хайдутин, а през 1867 г. е избран за главен войвода на българските чети. Начело на една от тях със знаменосец Васил Левски обхожда Стара планина и стига в Белград, където участва в организирането на Втората българска легия. През 1876 г. ръководи 350 български доброволци в Сръбско-турската война. След Освобождението се установява в град Русе и работи в администрацията. През 1885 г. е начело на съединистката акция в Сливен. Умира на 22 март 1918 г. в Русе. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама