Регионален етнографски музей – Пловдив става на 100 години

07:00, 20 апр 17 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионален етнографски музей – Пловдив е възникнал като мечта на големия родоповед, общественик, книжовник и етнограф – Стою Шишков. Днес той съхранява хилядолетна история и колекции с изключителна национална стойност.  Музеят разполага с шест фонда, включващи над 50 000 културни ценности. В него са запазени вещи, принадлежали на някои от най-видните за България и българите личности, свързали живота си с Пловдив. Сред тях са имената на Митрополит Паисий Пловдивски, Натанаил Охридски, Атанас Самоковлиев, Божидар Здравков, Ангел Букорещлиев, Иван Мърквичка, Недко Каблешков и други.

На музея като институция се пада задължението и отговорността да опазва това, което ни е завещано от нашите предци. В продължение на десетилетия специалистите обогатяват музейните фондове, за да може съхраненото в тях да бъде предадено на бъдещите поколения. Традицията продължава да живее чрез музейните колекции. Сред тях се открояват: пастирска дърворезба, шевици, музикални инструменти, обреден реквизит, медни съдове, накити, традиционни и градски костюми, мебели и интериор, оръжия и църковна утвар. Всяка една от тях разказва истории за отминали времена, които илюстрират бита, културата и моралните норми на тогавашните люде.

„Съвсем сигурно е, че и нашият музей си има свой змей-стопан, който бди над него, за да може да устоява на бурите на времето. От разстоянието на своите 100 години Музеят с право може да се нарече „живата памет“ на поколенията. Той претворява наследството в разказ, който свързва с невидима нишка минало, сегашно и бъдеще“, казва директорът на музея Ангел Янков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама