Представят напредъка по изграждането на “Музей на открито Малтепе”

09:05, 20 апр 17 / Култура 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес ще бъде представена реализацията на проекта “Музей на открито Малтепе” по дейности, както и перспективата пред обекта. Проектът способства за предпазване и съхранение на културното наследство на България и документирането му като обект на културната история, а също и осигуряване на достъпност до него за обществеността. „Музей на открито Малтепе“ се финансира, съгласно Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) по Програма „Културно наследство и съвременни изкуства”.

Превръщането на обекта в туристическа атракция, в резултат от дейностите по проекта ще способства и за повишаване на вниманието към района. Освен информационен център, ще се реализира и още една образователната цел на проекта посредством изградения учебен център по археология, в който ще се обучават студенти, специалисти и хора (непрофесионалисти) с интерес към археологията на територията на Малтепе.

Могилата Малтепе е разположена край село Маноле на 171 м надморска височина. Диаметърът й е 90 м, височината - 22 м.  Установено е наличието на различни типове гробни съоръжения. Могилата е комплекс от централна гробница и вторични гробни съоръжения, свързани най-вероятно с тракийския владетел Реметалк II, съюзник на римските императори, и членове на неговата фамилия.  Музеят на открито ще представи пред българските и чуждестранните туристи реконструкция на древните религиозни вярвания и погребалните практики на тракийските владетели, управлявали царството на одрисите и Филипопол в периода I в. пр.Хр. - III в. сл.Хр.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама