Откриват „Музей на открито Малтепе“ следващия месец

18:24, 20 апр 17 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проектът "Музей на открито Малтепе" в село Маноле е на финалната права. За период от една година запустелия терен в района на село Маноле е превърнат от обект със селскостопанска насоченост в обект с културна насоченост. Близо до най-голямата в България тракийска могила Малтепе е изграден археологически комплекс с информационен и експозиционен център, който е оборудван с многофункционална софтуерна система.

Всеки посетител може да се възползва от индивидуална екскурзоводска система, чрез която да получи едно великолепно изживяване, разглеждайки и опознавайки обекта. Във вътрешната експозиция ще бъдат изложени специално изработени по оригинални исторически документи аксесоари и атрибути - корони, бижута, щитове, копия, лъкове, керамика, монети, съдове и др.

На заключителната пресконференция днес стана ясно, че обектът се въвежда в експлоатация, но официалното му откриване ще бъде през месец май. Проектът се реализира от община Марица в партньорство с Областната администрация и Регионалния археологически музей в Пловдив. Той е на стойност малко над 800 хиляди евро, осигурени от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама