Шеф Ради Стамболов: Българинът вече обича вкусно и деликатно сладко

13:31, 22 апр 17 25 1051 Шрифт:
Автор:

Представя се като „Ради Стамболов и нищо повече“. Занимава се със сладкарство повече от 20 години. Дългогодишният му опит, изключителните гурме презентации, многобройните участия в телевизионни и интернет предавания го правят лице на българското сладкарство. Станал обаче случайно сладкар след като не са го приели в тогавaшния ТОХ в София заради ниски оценки.

Казва, че сладкарството е много обширно понятие, което може да се раздели на много подкатегории. Според него майсторите сладкари вече 15 години налагат стила „вкуса на Европа и визията на Америка“. „Защото в България никой не яде английски плодов кейк с маслен крем. Погледнете еволюцията на сладкарството- първо маслен крем, след това сметанови торти, после торти с извара, после торти с кисело мляко. Сега на днешно време има торти на мусова основа, на йогурт основа. Хората обичат леко вкусно и деликатно сладко“, категоричен е Шеф Стамболов.  Според него вече го няма ориенталския привкус, който дълго време е наслагван в България, защото хората пътуват много и са опитвали много десерти.  

„Много обичам да се занимавам с шоколад. Крада си време и се заключвам в моя магазин, където творя. Обичам да работя с шоколад, който е 72 процента какао. Повечето хора обаче ги уча да ядат 54 процента, гледам да бягам от бял и млечен шоколад“, казва майсторът сладкар.

Винаги когато е навън си поръчва десерт, но признава, че има професионален проблем. „Започнем ли да опитваме, казваме продуктите вътре, което е ненормална работа. С моите колеги-виждайки един десерт още от първата минута знаем къде е сбъркано. Съвършения десерт още ние не сме го направи камо ли да ни бъде сервиран. Времето обаче е пред нас и се надявам да го намерим“, откровен е Шеф Стамболов.  С усмивка отговаря „Опазил ни господ съпругата ми да готви. Засега най-големият й кулинарен подвиг са сандвичи. Готвим на ротационен принцип, но добре че има телефони за бързи доставки“, завършва Стамболов. Той е част от журито в категорията "Най-добър сладкар на България", която е част от Националната кулинарна Купа 201-Пловдив. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама