Майстор на пици: В домашни условия не може да се направи перфектната пица

15:30, 23 апр 17 25 1342 Шрифт:
Автор:

Тестото е най-важното за една хубава пица, започна без да се замисли дори един от най-добрите майстори на пици в България Адриан Пантелеев. Той дори ръководи собствена школа за приготвяне на хрупкавите изкушения. „Трябва да е направено с качествено брашно , за да стане наистина перфектна е добре да се използват много италиански продукти –брашно, моцарела. Не е точно изкуство да правиш пици, но е страхотна професия и винаги има какво ново да научиш. Трябва винаги да даваш от себе си, за да се получи добър продукт“, разказва Адриан Пантелеев. Той е част от журито и в конкурса "Най-добър пицар на България", който е част от Национална кулинарна купа 2017.  

Преди близо 16 години заминал за Италия по неволя. „Баща ми почина и трябваше да се издържам. Започнах в кухня като миех чинии, но ми хареса и се запалих по правенето на пици, после преминах няколко курса на обучение и се върнах в България“, спомня си Адриан.

 

„Разбира се, че всеки може да направи пица. Проблемът в домашните условия е, че няма как да се постигне точния градус за печене на фурната. Хубавите пици по принцип се печат бързо и за кратко. Идеята е, че градусите трябва да са поне 300, а в домашни условия е много трудно те да се достигнат. Затова е малко проблемно да се направи наистина хубава пица, ако не се експерт“, уточня майсторът. Разкрива правилото на нареждане-доматен сос, моцарела или кашкавал и след това отгоре се слагат другите продукти. Причината е да не се получи варене , защото когато са под кашкавала те се сваряват и не отпускат мазнините, които да овкусят самата пица, а не се изпичат.  

Не е съгласен с хората, които определят пицата като нездравословна храна. „За тестото е изключено, защото когато е приготвено по правилния начин с една дълга ферментация повече от 24 часа те е много леко. Кашкавалът и другите неща наистина са калорични, но когато пицата е добре балансирана с 2-3 продукта  и като не се прекалява с количеството, тя е не повече вредна от всички останали храни“, категоричен е Пантелеев.

 

Той готви вкъщи, но не обичам да поръчва доставка на пици и изобщо много рядко яде пици на друго място. Просто, защото е взел това решение, а не защото е прекалено критичен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама