Не се намират експерти за делото срещу Ахмед Муса

13:34, 25 апр 17 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За 30 май бе отложено делото срещу ислямския проповедник Ахмед Муса Ахмед. Причината - липса на специалисти по ислямска теология, които да дадат своята оценка на вещи лица по важните за обвинението въпроси, предаде БГНЕС.

Експертите трябва да отговорят на въпроса какво точно е проповядвал Ахмед Муса и дали то е заплаха за мира, както твърди членът от Наказателния кодекс, по който е обвинен.

Делото се гледа повторно от Апелативен съд-Пловдив, след като бе върнато от ВКС. При първото гледане имаше подобни проблеми.

Днес апелативният прокурор опита да оспори предложеното вещо лице Сефер Хасанов, член на Главното мюфтийство, но съдът не прие аргументите му и счете, че след като той е завършил ислямска теология в Държавния университет в Турция и това образование е признато у нас, няма причина да бъде отхвърлен. Така с него намерените досега експерти стават трима, другите двама са преподаватели от Нов български университет. Ректорът на Шуменския университет бе заплашен с глоба, защото досега дори не е отговорил на писмото, с което Апелативен съд-Пловдив се обръща към него за двама експерти.

Ахмед Муса присъства днес в залата, имаше и сериозна подкрепа от роднини и хора от квартала му в Пазарджик. Само преди дни Апелативен съд Пловдив отмени промяната в мярката му за неотклонение „домашен арест”, постановена от Окръжен съд Пазарджик и постанови той да остане зад решетките. Останалите обвиняеми по наричаното Дело на имамите отдавна са на свобода с много по-леки мерки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама