Изнесена приемна на Комисията за защита на потребителите в Пловдив

07:00, 19 май 17 25 777 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Пловдив Константин Арабаджиев, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще се включи в изнесена приемна на институцията.  Проявата ще се състои от 11.00 ч. до 14.00 ч. в регионалния офис на КЗП на адрес кв. ”Кършияка”, ул. ”Васил Левски” № 50.   През миналата година регионалната дирекция Пловдив на Комисията за защита на потребителите (КЗП) е проверила над 4700 търговски обекта във връзка с правото на информация за предлаганите продукти и условията на сделките, както и относно защитата на гражданите от нелоялни търговски практики. Съставени са 242 акта за нарушения, най-често свързани с обозначаването на цените. Забранени са 49 нелоялни практики, прилагани предимно при провеждане на кампании за намаления и промоции.

Още над 1000 инспекции са извършени през миналата година в туристически обекти. В резултат на тях са съставени около 220 акта предимно за необявяване цените на допълнителни услуги и отсъствие на регистър на настанените туристи в места за настаняване, както и за липса на лист- и карт менюта в заведения на хранене и развлечения. За предоставяне на туристическа услуга без удостоверение за категоризация са затворени 24 обекта.  Прегледани са и интернет страниците на 57 туроператора в региона, като при 12 от предлагащите организирани туристически пътувания с въздушен транспорт е установено, че летищните такси не са включени в общата цена и подлежат на допълнително заплащане.

По направлението безопасност през 2016г. инспекторите са извършили 436 проверки в магазини за промишлени стоки, спално бельо, облекла и обувки, електроуреди и оборудване, надуваеми артикули и пр. Съставени са 25 акта и са взети 33 проби от няколко модела детски легла, колички, кошарки и други продукти, за които са възникнали съмнения относно безопасността им.

Приблизително 2300 жалби и сигнали са постъпили в регионалната дирекция Пловдив на КЗП през 2016г. Свързани са основно с рекламации на некачествени телекомуникационни устройства, битови уреди и аудио-визуална техника.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама