Започна мониторинг на въздуха на 5 км от Пловдив

12:06, 19 май 17 25 518 Шрифт:
Автор:

Набирането на проби от въздуха започна от днес и ще бъде с продължителност от 14 денонощия.  Станцията е  позиционирана в непосредствена близост до биоцентралата, срещу която хората от селото протестираха многократно. Място е посочено от общинската администрация.  Във връзка с множеството сигнали РИОСВ – Пловдив  ще прави мониторинг на качеството на въздуха четири пъти в годината.

Първото измерване проведено от 1 до 15 март 2017 г. показа спазване на всички норми по показателите, характеризиращи качеството на атмосферния въздух. Станцията е отчела превишение на среднонощната норма за опазване на човешкото здраве по показател ФПЧ10 (фини прахови частици под 10 микрона) само през първото денонощие, което е вследствие на отоплението с твърди горива в домакинствата в населеното място.

Съгласно член от Закона за чистота на атмосферния въздух Общинските органи също осъществяват контрол и управление на дейностите, свързани с осигуряване чистотата на въздуха на тяхната територия. Също според законодателството могат да се изграждат местни системи за наблюдение и контрол на качеството на атмосферния въздух в райони на тяхната територия.

РИОСВ-Пловдив ще продължи контрола на всички обекти потенциални замърсители на въздуха в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама