Българските мотиви най-търсени на панаира на занаятите в Пловдив

15:51, 19 май 17 25 577 Шрифт:
Автор:

60 шатри на занаятчии са разположени на Малката главна в Пловдив, като акцент е пленерът по луларство. И тази година има гостуващи майстори от чужбина. Интересът е огромен, всички се спират за да гледат или да си купят нещо, видя репортер на Пловдив Топновини. бг. Занаятчиите разказват, че най-търсени са им българските мотиви.  

Снимка: Топновини

"Фолклорните кукли първи се изкупиха, което ме радва. Това показва, че народът се връща към традиционния фолклор. Наблюдението ми е, че наистина българинът си обича нашето, родното", разказва Горанка Кирова.

Снимка: Топновини

Тя има свидетелство на калфа за изработка на национални кукли. Най-много я развълнувало дете, което плакало, защото искало кукла с национална носия. "Сълзите му капеха, защото искаше кукла, но само с носия. Родителите му купиха и то беше най-щастливото дете", усмихва се жената.

Снимка: Топновини

Машината на щанда не е само за декорация. "Правя сама куклите, но имам много по-големи шевни машини, за които ми трябва пространство. Тук обаче ги довършвам. Шия пред очите на хората роклите или костюмите. На всички им е много любопитно. Но най-горда съм, че моите кукли се отличават, защото обичам да персонализирам играчките. Шия дрехите както искат децата или слагам имена на играчките. Видях, че децата обичат много да играят с играчка, която носи тяхното име", допълва майсторката на куклите.

Снимка: Топновини

Интерес има и грънчарските щандовете, където хората могат собственоръчно да си направят предмет. Щандовете за бижута от екоматериали също са обсадени. До неделя, посетителите ще могат да се запознаят с тънкостите на тъкачеството, свещолеенето, ножарството, кошничарството шапкарство, звънчарство и други традиционни за българския бит и култура занаяти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама