Директорът на РЗИ-Пловдив: Водата с уран е същата, която хората пият вече 40 години

14:31, 23 май 17 25 543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Водата, която хората в момента пият е една и съща от 40 години насам", категорична е директорът на РЗИ-Пловдив Ваня Танчева-Манчева. Според нея проблемът е бил умишлено преувеличен. Още през 2015 година служителите на ведомството са изпратили писмо до министерството на здравеопазването. Чрез него е предупредено, че при въвеждането на европейските норми за наличието на уран във водата 40 процента от пробите ще бъдат извън стандартите. "Евронормите ни бяха наложени.  Но в някой райони пример в Тракия няма как да слезем до нивата на Европа. Реално ние можеше да си запазим националната норма. Това го позволява Европа, но някой трябваше да защити това наше искане", уточни директорът на РЗИ-Пловдив.

Тя има съмнения и, че пробите не са взети правилно. "Водата трябва да се изтича 30 минути и чак тогава да се вземе пробата. Като се има предвит, че те се взимат от частни имоти може ли някой да гарантира, че водата се е изтичала 30 минути. Колко хора ще позволят да им тече половин час водата, нали някой после ще трябва да плаща"?", пита неофициално Танчева-Манчева. 

След излизане на новите резултати от пробите от водите в Пловдивско, където беше установено превишено съдържание на уран ще се прецени дали ще бъдат предприети нови забранителни мерки. "Наблюдаваме здравето на населението в конкретните региони, където имаше увеличение на допустимите нива на урана. Няма заболявания, които да се открояват, няма и зачестена заболеваемост", допълни Танчева-Манчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама