Пловдивски здравни специалисти искат актуализиране на бюджета на НЗОК

15:35, 23 май 17 25 665 Шрифт:
Автор:

Пловдивски работещи в областта на здравеопазването настояват за актуализиране на бюджета на  Националната здравно-осигурителна каса за тази година. Инициативата се подема след среща-дискусия за генерираното напрежение в здравната система, организирана от  народния представител от „БСП за България” и зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов. Здравните експерти обсъдиха въпроси относно сключването на договори между лечебните заведения и касата, намалените лимити и неизплащането им. "Националният годишен рамков договор е подписан при служебния финансова министър Илко Семерджиев. За съжаление идва периода на техническото сключване на договора между болниците и РЗОК. Болниците са сюрпризирани  от един значителен лимит на дейността им, но не ясно точното намаление на отделните здравни заведения", уточни доц. Георги  Йорданов

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз се обяви за промяна в законите за бюджета на касата и за здравното осигуряване. "Какво се случва с един работещ пенсионер например? Държавата трябва да го осигури на 4 процента, но му удържат 8 процента, фактически той се осигурява на 12 процента. От 800 милиона лева до 1 милиард лева се губят годишно от НАП до здравната каса. Затова ние искаме парите за здраве да бъдат за здраве", категоричен е д-р Георги Кръстев.

На срещата беше повдигнат въпроса и за солидарния принцип на здравните вноски, който според директорът на Регионалната здравна инспекция-Пловдив е несправедлив.  "Не може на мен да ми удържат сума, която е значително по-голяма от на други и без мое съгласие да я предоставят на трети лица. Трябва или да ми удържат някакъв процент, който е индивидуален за мен или да ми искат съгласието", каза д-р Ваня Танчева-Манчева-директор на РЗИ-Пловдив.

Според директор на частна болница в Пловдив големият проблем е в преразхода за лекарства и във фармацевтичната индустрия, където отиват повече средства.  "С такава охота се гласуват от този Надзорен съвет парите за лекарства. И как така изведнъж се случи, че лекарства има само за онкоболните. Къде останаха другите болести? Каква е разликата между цирозата и карцином на черния дроб. От лекарска гледна точка няма, но разликата е лечението. Една ампула стигна 20 хиляди лева", обясни Доц. д-р Илиан Дойков от УМБАЛ „Каспела“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама