Пловдив чества 24 май „ЗАЕДНО“

15:38, 24 май 17 25 1275 Шрифт:
Автор:

Кметът Иван Тотев, председателят на Общински съвет Пловдив – Савина Петкова и районните кметове връчиха Почетна значка на град Пловдив и грамоти на учители от пловдивски училища и детски градини. В актовата зала на най-старото училище в Пловдив СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ кметът връча Почетен знак на град Пловдив на директора на СУ „Свети Патриарх Евтимий“– Валентина Георгиева по случай 75 години от създаването му.

 

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“.

 

Днешните тържества по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост продължиха традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“.

 

„Сега от всеки един от нас зависи да изпълни със смисъл и съдържание онова „Заедно“, което ни прави уникален и неповторим град. Град, в който хората от хилядолетия хората живеят в мир, разбирателство и уважение. Град, в който всеки носи сърцето си, независимо от къде се намира. Град, който е дал и ще продължава да дава на България, на света много талантливи художници, писатели музиканти. Град, който се гордее със своите творци, деятели на културата и изкуството“, каза в словото си кметът Иван Тотев. 

 

Хиляди ученици, учители, директори големи и малки граждани и гости се включиха в празничното шествието към площад „Централен“. То се води от мажоретен състав при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

За първи път тази година по пътя на шествието бяха разположени 6 отделни сцени с програма. Изборът не е случаен. Шест е броя на буквите в думата ЗАЕДНО. Шествието продължи до пл. „Централен“, където пред сградата на бившия Партиен дом беше разположена шестата сцена за над 320 хористи, където свири оркестърът на Държавна опера Пловдив.

 

Кулминацията на тържеството бе общото изпълнение ЗАЕДНО на пловдивските хорове. Празничната програма от площад „Централен“ завърши с изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ и общо хоро, в което се включиха и присъстващи на площада.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама