Представят културното наследство на Пловдив в интерактивни маршрути

16:48, 25 май 17 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Участниците в трите интерактивни маршрута през юни - на 3-и, 13-и и 18-и юни ще бъдат предварително подготвени по време на специализирано обучение за водачи. То ще се проведе от 31 май до 2 юни включително в сградата на Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ на ул. „Костаки Пеев“ №21. Бъдещите водачи ще бъдат ангажирани с проблемите за достъпа на хора със зрителни затруднения до градското културно наследство на Пловдив. Желаещите да се включат в обучението, могат да се запишат за него до 29 май, понеделник, на следния линк: https://goo.gl/forms/n0uwpQAPfIRDVbdc2

В обучителната програма са предвидени и лекционни, и практически занимания. Членове на Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив също ще се включат в обучението, за да дадат насоки за работата с незрящи, обясни Галина Петрова, експерт от НЦРС.

Интерактивните маршрути се преминават най-малко от двама души – единият е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи. Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи, които искат да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител, водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив – с докосване на паметници на културата, с вслушване в околните шумове. За да могат да преведат своята публика – незряща или зряща, но със затворени очи, бъдещите водачи трябва да получат определени знания за интерпретиране и ориентация в градска среда, като тези теми са заложени в обучението за водачи.  Маршрутите „Усети града” ще са отворени и безплатни за всеки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама