В Пловдив разкриха втори Център за Множествена склероза

15:40, 27 май 17 25 617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив посреща Световния МС ден, който се отбелязва всяка последна сряда на месец май и тази година това е 31 май 2017 г., с подарък за пациентите - нов Център за диагностика и лечение на Множествена склероза.  Той е разкрит към неврологичното отделение, заяви началникът д-р Радослав Мавров. Според него това е изключително важна придобивка за страдащите от прогресиращото хронично заболяване, защото дава още една възможност на пациентите от Южна България да се лекуват и да имат достъп до терапия, която се реимбурсира на 100% от здравната каса.

Болните са много и има огромна нужда от втори, за да им се спестят редица затруднения - дългото чакане, понякога седмици и месеци, а често и ходене до София.  Трябва да отбележим, че качеството на живот на тези хора зависи в голяма степен от специализираните лечебни звена – тук те се диагностицират, определя се терапията им, провеждат се консултации, проследява се лечението, отпускат им се лекарствата.

Множествената склероза е относително разпространено и макар да не е от най-масовите – боледуват от 2 до 150 болни на 100 000 души, по-неприятното е, че засяга и инвалидизира млади хора - най-често между 20 и 40 г. Засяга повече жените и има прогресиращ ход.  Д-р Мавров посочи, че симптоми на МС могат да бъдат различни, но при слабост в краката, пристъпи на нарушена координация, която не отзвучава при стандартно лечение, трябва да се потърси консултация с невролог, който ще насочи болния към Център за МС.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама