Разкриват напълно Голямата базилика в Пловдив до края на 2018 година

15:54, 30 май 17 25 1084 Шрифт:
Автор:

До края на 2018 година Голямата базилика ще бъде завършена напълно и ще посреща туристи през следващата  2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска столица на културата. Разкриването на базиликата е на стойност 8 милиона и 200 хиляди лева. Допълнително ще бъдат отпуснати още 3 милиона евро заяви в Пловдив президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър. С парите ще се разкрие и целия северен корпус, който досега не е бил заложен в проекта.  Проектът до този момент е предвиждал да се покаже как е изглеждала половината от Голямата базилика, но с допълнително отпуснатите пари ще се разкрие цялата базилика с всички подове и мозайки. Досега са обработени близо 800 квадратни метра-основно с геометрични мотиви, но има и така наречените "извори на живота".

Снимка: topnovini.bg

"За 2 месеца откакто са подновени разкопките има нови 56 гроба от средновековния некропол,  а откритите през миналата година са 65", обясни ръководителят на археологическите проучвания Жени Танкова.

Смята се, че   раннохристиянския  храм  е бил най-големия и най-богатия на Балканите. Според анализите на археолозите най-вероятно Епископската базилика е била унищожена от изключително силно земетресение. "Най-важното, което досега не е изяснено е какво е имало от западната страна на сградата. Имаме данни за вътрешен двор с помощно помещение, които също са били с мозаечен под. Предполага се, че това е била римска църковна сграда и двор, през който са влизали богомолци, но ще стане напълно ясно след приключване на проучванията", уточни Танкова.

Снимка: topnovini.bg

Върху базиликата ще бъде изградено защитно покритие на две нива. Със средства на Община Пловдив ще се оформи пространството, което до преди затварянето беше улица пред  Католическата катедрала. "Ще има площад, който реално ще представлява пешеходно пространство с възможност за разходки. Ще има и кафе, а всички ще бъде оформено по един модерен начин, който ще привлича туристи", категоричен е Ленко Ленков- представител на фондация „Америка за България”.

Снимка: topnovini.bg

След пълното разкриване и реставрацията на мозайка Община Пловдив ще кандидатства за вписване на Голямата Базилика в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама