Старите занаяти оживяха в Стария град в Пловдив

16:45, 01 юни 17 25 995 Шрифт:
Автор:

Улица на занаятите в Стария град е най-новата атракция, с която Пловдив може да се похвали. Посетителите могат да видят на живо как златните ръце на майсторите коват желязо, правят народни музикални инструменти.

 

На живо пред погледите на хората сръчни майстори месят и пекат хляб,  рисуват на стъкло,  правят шевици, нетъкан текстил и плъсти, да тъкат на стан или изработват кукли и керамични изделия.

„Това разбира се е резултат от многогодишна работа – 15 години от възстановяване на Регионалната занаятчийска камара. Благодарности на Амелия Гешева. Настоящият зам.-министър на културата  е човекът, който успя да преведе езика на занаятчиите към езика на администрацията и обясни колко е важно да се инвестира в занаятите, в нематериалното културно наследство“, каза кметът Иван Тотев.

 

 „Никъде другаде в България няма такъв комфорт за занаятите, както в Пловдив. Стъпка по стъпка през всичките тези години направихме панаир, галерия и сега улица „Стръмна“ е улицата на занаятите“,категорична е председателката на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.

 

Днес занаятчийските ателиета от "Улица на занаятите" се оказаха тясни за рояците от любопитни деца, които искаха да се докоснат до магията на занаятите.

 

Децата месиха тесто, глина, рисуваха стъкло, керамика, плъстиха, правиха кукли, тъкаха и правиха малки барабанчета.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама