Интерактивен маршрут  разкрива Пловдив на зрящи и незрящи

10:08, 13 юни 17 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подготвени младежи ще водят зрящи и незрящи в интерактивен маршрут „Усети града“ на 13-и юни от 18:30 ч. Началото е на паметника на Мильо на Главната на Пловдив. „Усети града” е интерактивен маршрут, който насочва вниманието към различни интерпретации на градското пространство. Той се преминава от най-малко двама души – един е в ролята на водач, а другият е воден със затворени очи.

Водените могат да бъдат както зрящи, така и незрящи и да предизвикат сетивата си. С помощта на пътеводител водачът насочва и представя по сетивен начин културното наследство на Пловдив. Маршрутът е съставен от 6 интерактивни задачи, които се преминават в рамките на 1 до 2 часа. Преживяването на маршрута е индивидуално като зависи от общуването и доверието между водач и воден.

Водачите са подготвени в първото по рода си Обучение за водачи в интерактивен маршрут "Усети града” от 31 май до 2 юни 2017г. Те са обучени чрез методите на неформалното образование в основни техники за ориентация и мобилност в градска среда на хора със зрителни затруднения, в интерпретиране на градското културно наследство и прилагане на практика на наученото.

Следващият и последен за сезона маршрут е на 18-ти юни (неделя). Следете за повече информация страницата на организаторите АКЕА „Медиатор“ и събитието във Facebook.  Проектът „Усети града – подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут” е финансиран от Община Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство”.

Организиратор на инициативата е Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор”, която работи в партньорство с Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, в чиято сграда се провежда обучението, и с Националния център за рехабилитация на слепи – гр. Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама